Magic and mentalism finaly revealed

Uri who?
        Υπάρχουν διάφορα είδη μαγείας και διαφέρουν ή μοιάζουν μεταξύ τους στον τρόπο εκτέλεσης τους, στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται καθώς και στο τελικό αποτέλεσμα που θα δει ο θεατής(αν θα είναι κάτι ταχυδακτυλουργικό ή "μενταλιστικο" ή ακόμα και οφθαλμαπάτη)
        Ο όρος οφθαλμαπάτη (illusion) σημαίνει ότι το μάτι βλέπει μια εικόνα την οποία ο εγκέφαλός μας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά από' τι είναι στην πραγματικότητα.
        Ένα παράδειγμα τέτοιας εικόνας είναι το παρακάτω:

face-black-and-white-optical-illusionsmallface
        Βλέποντας την εικόνα από μακριά( ή άπλα παρατηρήστε την μικρογραφία) θα δείτε ότι μοιάζει με ένα πρόσωπο, ενώ από κοντά είναι ένα τοπίο με δεντρά, σπίτια και μια κοπέλα με ένα μακρύ φόρεμα. Η ίδια τεχνική -της οφθαλμαπάτης- χρησιμοποιείτε πλέον και στην μαγεία, σε διάφορα τρικ.

  • ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ (ILLUSION)
        Είναι τα τρικ τα οποία άλλο αντιλαμβανόμαστε να συμβαίνει και άλλο συμβαίνει στην πραγματικότητα. ο πιο γνωστός εκτελεστής τέτοιων show ειναι ο David Copperfield ο οποίος έχει εξαφανίσει το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Αμερική το 1983. Αργότερα, το 2001 έκοψε τον εαυτό του στην μέση, χωρίζοντας τα πόδια του από το υπόλοιπο σώμα. Άλλο τρικ οφθαλμαπάτης είναι το περίφημο Levitation(μετεωρισμός). Δηλαδή στην ουσία όταν βλέπουμε έναν μάγο να πετάει είτε αυτός ειτε να κάνει διάφορα αντικείμενα να πετάνε. Γνωστό τέτοιο τρικ είναι το "balducci levitation" το οποίο έγινε γνωστό από τον david blaine και τον Criss Angel. Τα περισσότερα τρικ αυτού του είδους έχουν "ευαίσθητη γωνία θέασης" (είναι angle sensitive).

  • ΜΙΚΡΟΤΡΙΚ (TABLE MAGIC ή CLOSE-UP MAGIC)
        Είναι κυρίως τα τρίκ που γίνονται με νομίσματα ή τράπουλες σε κοινό κοντά στον εκτελεστή-μάγο. Συνήθως σε ένα τραπέζι, με έναν ή και πολλούς θεατές.

  • ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ (STREET MAGIC)
        Η μαγεία του δρόμου μπορεί να είναι ένας συνδυασμός πολλών και διαφορετικών τρικ που περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα από τράπουλες και νομίσματα έως και στο να δούμε έναν μάγο να πραγματοποιεί μαγικά τύπου οφθαλμαπάτης (π.χ balducci levitation). Συνήθως όμως όταν αναφερόμαστε σε μάγους των δρόμων, εννοούμε αυτούς που κάνουν παραστάσεις στο δρόμο με τράπουλες και νομίσματα.

  • ΜΑΓΙΚΑ ΜΕΣΩ Η/Υ (ON LINE MAGIC TRICKS)
        Είναι ένα -σχετικά- νέο είδος που έχει να κάνει με τρικ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή συνήθως με τράπουλες. Ενα παράδειγμα είναι το παρακάτω παιχνίδι (μπορειτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, να το αποσυμπιέσετε και να το τρέξετε) Καντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε.

  • ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΝ (ESCAPOLOGY)
        Πρώτος ο Χουντίνι ήταν αυτός που εκτέλεσε τέτοια "τρικ". Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς μαγικά τρικ, άλλα πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο καθως θελει να διαθέτει ο μάγος-εκτελεστής πολύ καλή φυσική κατάσταση και να έχει κάνει πολλές φόρες εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τρικ πριν το εκτελέσει μπροστά σε θεατές. Ο μάγος μπαίνει μέσα Κάσες-φέρετρα που αυτά με τη σειρά τους μπαίνουν είτε κάτω από χώμα, είτε μέσα σε νερό είτε ακόμα και σε μηχανές που "τρώνε" ή σπάνε ξύλα!!! Ο στόχος του εκτελεστή είναι σαφώς να βγει πριν η μηχανή καταστρέψει την κάσα και μαζί με αυτήν και τον μάγο! Το 2004 ο Criss Angel εκτέλεσε μια τέτοια παράσταση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Θαμμένος κάτω από αρκετά μέτρα χώμα, από πάνω χιόνι και η θερμοκρασία στους -10oC. Κατάφερε να βγει μετά από 40Λεπτά, όπου και σαφώς μετά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.
        Άλλες παρόμοιες παραστάσεις δίνονται με τον μάγο-εκτελεστή να μπαίνει απευθείας μέσα με μια γυάλα-ενυδρείο γεμάτη με νερό, δεμένος με αλυσίδες και να προσπαθεί να βγει.
        
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουν στην ουσία την δουλειά αυτή ενός κασκαντέρ που αντικαθιστά στις δύσκολες σκηνές μια ταινίας τον ηθοποιό.

  • ΜΑΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (CHILDREN'S MAGIC)
        Είναι άπλα τρικ τα οποία γίνονται συνήθως σε παιδικά πάρτη ή σε γιορτές. Παραστάσεις αυτού του είδους περιλαμβάνουν τρίκ με ζώα που φτιάχνονται από μπαλόνια, μαντίλια που αλλάζουν χρώμα, κινέζικους κρίκους.

  • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΡΙΚ (MATHEMAGICS)
        Μαγικά τρικ που βασίζονται στα μαθηματικά. Συνήθως τέτοια τρίκ συμπεριλαμβάνονται στον μενταλισμό.
        
Ένα πάρα-πάρα πολύ απλό παράδειγμα ενός μαθηματικού τρικ είναι ο πολλαπλασιασμός με το 11. Π.χ ας πάρουμε τον αριθμό 63.
Έχουμε 63 x 11. Αυτό που κάνουμε είναι να προσθέσουμε το 6 + 3, και το αποτέλεσμά του (9) το βάζουμε αναμεσα στο 6 και το 3 δηλαδη 693. Με αριθμό που μας δίνει άθροισμα πάνω από δέκα, έχουμε π.χ 67 x 11 :
6 + 7 = 13 Εδώ δεν έχουμε όμως 6137 άλλα, όπως και πριν τον τελευταίο αριθμό του αποτελέσματος τον βάζουμε ενδιάμεσα, και τον πρώτο τον προσθέτουμε στον πρώτο αριθμό απο τους δυο που είχαμε στην πρόσθεση (το 6).
Έτσι έχουμε (6+1)37 = 737.
        Το ίδιο και με τους τετραψήφιους, π.χ 234 x 11:
Ξεκινάμε την πρόσθεση με το 2 και την τελειώνουμε με το 4. Έτσι έχουμε 2 + 3 = 5, 3 + 4 = 7, διαδοχικά λοιπόν, 2574

  • "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ"ή "ΠΕΡΙΕΡΓΑ" ΜΑΓΙΚΑ (SHOCK MAGIC)
        Είναι οι παραστάσεις που δίνονται πάνω στην σκηνή (on stage) και έχει να κάνει με μεγάλα μαχαίρια, λεπίδες. Ένα παράδειγμα είναι όταν ένας μάγος διαλέγει έναν θεατή, τον βάζει σε μια κάσα-κουτί και τρυπάει την κάσα με μεγάλα μαχαίρια. Άλλο παρόμοιο είναι επίσης ένας θεατής μέσα σε μια κάσα, και ο μάγος χωρίζει την κάσα στα δύο, με αποτέλεσμα σε άλλο μέρος της σκηνής να βρίσκετε το ένα μέρος της κάσας με το επάνω μέρος του θεατή και αλλού το δεύτερο μέρος της κάσας με τα πόδια του θεατή.

  • ΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ (MENTALISM)
        Ίσως τα πιο αληθοφανή, τα πιο πειστικά, τα πιο "δυνατά" τρικ γίνονται με τον "μενταλισμό". Όταν οι άνθρωποι ακούνε τον όρο μενταλισμος ή "ο ταδε είναι μενταλιστ" στο μυαλό τους έρχονται οι λέξεις, υπερφυσικό, τηλεπάθεια, τηλεκίνηση, υπεραισθησιακη αντίληψη, πρόγνωση, και άλλα τέτοια περίεργα πράματα. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι μενταλιστ είναι απλά ότι και οι μάγοι. Εκτελούν μια παράσταση on stage με τρικς. Δίνουν στο κοινό την ψευδαίσθηση ότι έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν το μυαλό, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες με την κλασσική μαγεία.
        Δυο από τα βασικά τρικς είναι το "Τεστ με βιβλίο" (The book test) και η εκτέλεση της "δοκιμής των νεκρών και ζωντανών" (The living and dead test). οι περισσότεροι μενταλιστ δεν μπλέκουν την κλασσική μαγεία με τον μενταλισμο (δηλαδή δεν χρησιμοποιούν στα τρικ τους νομίσματα, τράπουλες)όταν κάνουν ενα τρικ. Τα αντικείμενα που συνήθως χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις/παραστάσεις τους είναι βιβλία, χαρτιά, κουτιά με κλειδωμένα αντικείμενα (που μέσα σε αυτά βρίσκεται το τελικό αποτέλεσμα του τρικ) και κυρίως, την πολύ καλή τους "ηθοποιία" για να πειστεί ο ακροατής για αυτά που λέει ο εκτελεστής. Έτσι, με την "δύναμη" του λόγου, ο μενταλιστ βάζει τον ακροατή στον δρόμο που αυτός θέλει και έτσι σιγά σιγά εκτελεί το έργο του, μέχρι εν τέλη να φτάσει στο αποτέλεσμα που ο ίδιος έχει προκαθορίσει πριν ξεκινήσει το τρικ.
This image is a theme.plist hack